Midweekje ontdekken: vijf verborgen parels in Maastricht
Maastricht, de stad met ontelbaar veel historische, bourgondische en sfeervolle plekken, attracties en bezienswaardigheden om tijdens je midweekje weg te ontdekken. Van het bruisende Wyck tot de internationaal bekende boekenkerk, de Bisschopsmolen tot de ENCI Groeve en alles ertussenin. We nemen je mee op pad deze midweek en kiezen bewust voor vijf minder bekende, onontdekte plekken die een bezoek meer dan waard zijn.
De rijke historie van Brouwerij Bosch
Je moet het weten te vinden, anders zou je zo aan Brouwerij Bosch voorbijwandelen. En dat is zonde: op dit stukje Maastricht, tussen de Wycker Grachtstraat en de Rechtstraat, is immers ruim tweehonderd jaar aan brouwhistorie perfect bewaard gebleven, zo is te ontdekken tijdens een rondleiding met aansluitend een bierproeverij. Deze rondleiding start in het imposante mouthuis, waar authentieke werktuigen tentoongesteld staan. Ook de originele brouwinstallatie is nog volledig intact en biedt meer inzicht in het brouwproces.
Heel indrukwekkend is het voormalige woonhuis van brouwmeester Bosch: tot op de dag van vandaag exact ingericht zoals de laatste generatie van de familie Bosch het huis in 2006 achterliet – vraag als je de locatie bezoekt zeker naar de recent ontdekte marmeren muurschilderingen! Aan het einde van de rondleiding staan twee biertjes naar origineel Bosch-recept, gebrouwen in een zusterbrouwerij in Brabant, klaar.
Fun fact: Brouwerij Bosch is de enige overgebleven brouwerij van de in totaal 28 die de Limburgse hoofdstad in het jaar 1900 kende; ook is het de enige brouwerij in België en Nederland die bestaat uit zowel een mouterij, brouwerij én brouwershuis.
Brouwerij Bosch
Wycker Grachtstraat 26 | Wyck
Restaurant Enigma: vernieuwend, verrassend en verfrissend – met bier
In het verlengde van je bezoek aan de bierbrouwerij schuif je aan bij Restaurant Enigma in de Sint Bernardusstraat. Deze zaak is pas een half jaar geopend en sindsdien een groot succes. Chef Lisa van Vulpen hanteert hier een kookstijl die even verfrissend als verrassend is. Niet alledaagse combinaties van zo veel mogelijk lokale producten, sublieme bereidingen en krachtige sauzen. Alles wordt in huis gemaakt en er is nauwelijks foodwaste, omdat er louter met een carte blanche menu gewerkt wordt én omdat de chefs bijna niks weggooien: de pitjes van de pompoen in ons voorgerecht werden bijvoorbeeld tot een crunch verwerkt. Behalve de verrassende smaakcombinaties, onderscheidt Enigma zich door de optie van een begeleidend wijn- of biermenu aan te bieden.
Restaurant Enigma
Sint Bernarddusstraat 20 | Binnenstad
Duurzaam dromen bij Vaeshartelt
Aan de rand van Maastricht ligt Vaeshartelt, een imposant landgoed dat dateert uit de 17e eeuw en sinds 1994 fungeert als hotel, restaurant en vergaderlocatie. Hier komen historische elegantie, moderne elementen en hedendaagse gastvrijheid harmonieus samen. De eerste gerenoveerde kamer van het hotel laat zien wat er in 2025 op de planning staat; een vrij somber zwart-wit design heeft ruimte gemaakt voor een combinatie van warme kleuren, hippe elementen en uitgesproken decoratie aan de muren.
De prachtige tuinen en groene omgeving van het landgoed zijn ideaal voor een heerlijke herfstwandeling en ontspanning. Tevens vind je op het landgoed een eigen wijngaard en diverse moes- en groentetuinen als onderdeel van het duurzaamheidsinitiatief van het hotel. Zo staan er ook voor het ontbijtbuffet voornamelijk lokale en duurzame etenswaren uitgestald. Van kakelverse eitjes tot ambachtelijk brood, duurzame graansoorten en lokale kazen.
Buitenplaats Vaeshartelt
Weert 9 | Rand centrum
Maastricht Museum: keramiek als rode draad
Op de eerste etage van Centre Céramique opende in de zomer van 2023 het Maastricht Museum, een kleinschalig museum waarin de geschiedenis van de Limburgse hoofdstad wordt verteld aan de hand van artefacten die lange tijd verborgen en vergeten zijn geweest. Een wandeling van circa één uur – met een audiotour beschikbaar in het Nederlands, Engels en Maastrichts dialect – neemt je mee door de tijdlijn van Maastricht, van de prehistorie tot de Romeinse tijd, de middeleeuwen, de industriële revolutie tot de ondertekening van het Verdrag van Maastricht.
Zo zie je hier een maquette van hoe Maastricht eruitgezien moet hebben in de tijd dat het een Romeinse nederzetting was, zijn er diverse grafvondsten uitgestald en wordt de historie van onder meer Jan Pieter Minckelers (de uitvinder van het gaslicht) en de Mestreechter Carnaval verder toegelicht. Opvallend is de grote hoeveelheid goed bewaard keramiek die in elk stukje van de tijdlijn terug te vinden is. Hier kijk je gegarandeerd je ogen uit terwijl je meer te weten komt over de prachtige, rijke historie van Maastricht.
Maastricht Museum
Avenue Céramique 50 | Céramique
Dineren bij Les Deux
Dineren (of op zondag lunchen) doe je vanaf het najaar van 2024 bij Les Deux, aan de Hoogbrugstraat in Wyck. Dat is het knusse, huiselijke restaurant van Davey Cruts en Laura Muijres, twee grote liefhebbers van de gastronomische wereld. Ruim zes jaar lang werkte het koppel aan de realisatie van hun grote droom om in eigen stad een restaurant te openen.
Sinds de opening van Les Deux op 1 november hebben Davey en Laura menig gastronomisch hart weten te veroveren met een kookstijl waarin Franse finesse en lokale ingrediënten samenkomen. De menukaart is er klein maar fijn, met twee tot vier keuzes per gang. Hier proef je onder meer een fris zoete crudo van coquille met gerookte paling en haringkuit en pithivier met langzaam gegaarde ossentaart, romige uiensaus, gepekelde ui en longpepper jus (een soort beef wellington). De fregola met stracciatella di Bufula, gefrituurde kappertjes, artisjokbodem en truffelsaus, evenals het dessert met granache en marshmellow, laat het hart sneller kloppen.
Les Deux
Hoogbrugstraat 9 | Wyck