Op wijnreis in Maastricht: vijf (verborgen) parels
Maastricht, dé stad waar de (commerciële) Nederlandse wijnbouw in de jaren zeventig van de vorige eeuw het levenslicht zag, is anno 2024 niet alleen een perfecte uitvalsbasis voor wijnreizen door de rest van Limburg; ze biedt zelf ook legio (verborgen) plekjes waar wijnliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Wij nemen je mee naar enkele van deze plekken tijdens een doordeweekse wijntrip in de Limburgse hoofdstad.
Huiswijn op Vaeshartelt
Net buiten Maastricht ligt Vaeshartelt. Hoewel je er heerlijk kunt logeren, zijn we er deze trip met een ander doel. Buitenplaats Vaeshartelt heeft sinds enkele jaren een 400 wijnstokkentellende wijngaard op het landgoed, onderdeel van het duurzaamheidsinitiatief van de locatie. Van de druiven die hier groeien wordt sinds 2023 in een kleine oplage mousserende huiswijn gemaakt. De eerste editie van deze wijn wordt pas in november gepresenteerd, maar dat neemt niet weg dat er hier – na een wandeling door de gaard – voldoende mooie wijnen en bijpassende lekkernijen – zoals de oesterzambitterballen van eigen oesterzammen – te nuttigen zijn.
Buitenplaats Vaeshartelt
Weert 9 | Meerssenhoven
In de wijnmakerij bij Maurice en Guy
De druiven plukken ze zelf op Vaeshartelt, het maken van de wijnen wordt uitbesteed aan The Urban Winery in het Maastrichtse stadsdeel Wyck, de volgende stop van deze wijntrip. Deze stadwijnmakerij is gevestigd in de Alexander Battalaan. Ze werd begin dit jaar van de voormalige eigenaar overgenomen door Maurice Warnier en Guy Plasqui van Wijndomein Riesenberg in Gronsveld. Met oog op hun eerste eigen oogst besloten de twee wijnfanaten dat het tijd was om een eigen wijnmakerij te starten.
Bij The Urban Winery maken zij vanaf dit najaar niet alleen hun eigen wijn, maar ook wijnen voor kleinschalige wijnboeren in de regio. Daarnaast vinificeren ze buitenlandse gekochte druiven voor restaurants of bedrijven. Tijdens een rondleiding door de wijnmakerij laat Guy je er het proces van wijnmaken zien. Tijdens de proeverij aan het einde, laat Maurice je verder kennismaken met de veelzijdigheid van Limburgse wijnen.
The Urban Winery
Alexander Battalaan 31 | Wyck
Italiaanse wijnen bij Vino&Friends
Voor het diner kiezen we voor Vino&Friends, de Italiaanse gastro- en wijnbar op een kleine steenworp afstand van het Onze Lieve Vrouweplein. De sfeer, entourage en voertaal van het personeel brengen je direct naar Bella Italia. Gastheer Alex zet de toon met een 600 Italiaanse wijnen tellende wijnbijbel; elk daarvan is te vinden in ‘de kerk’ in de kelder van het pand. Gedurende de avond passeren authentieke Italiaanse smaken de revue: antipasti om mee te beginnen, twee soorten huisgemaakte pasta’s, croccante alla mozzarella (‘Italiaanse kaassouflé’), tagliata di manzo en een selectie Italiaanse desserts. Elke gang gaat vergezeld van een prachtige Italiaanse wijn; van grote namen tot onbekendere huizen en verrassende smaken. Het gros van die wijnen, evenals diverse Italiaanse delicatessen, is te koop in de inpandige wijnwinkel
Vino&Friends
Plankstraat 6 | Stokstraatkwartier
Ontwaken als een koning(in) in Frankrijk
Overnachten doe je tijdens een wijntripje in Maastricht op Château Neercanne, in een van de begin dit jaar geopende luxe suites. Hier geniet je niet alleen van een romantisch decor en alle comfort dat je maar kan wensen; suite 1 biedt 270 graden uitzicht op de Jekervallei, de mergelgrotten, de eigen moestuin én de eigen kleine wijngaard. De druiven uit deze en de andere wijngaarden van Oostwegel Collection worden door de Limburgse wijnmaker Stan Beurskens omgetoverd tot een exclusieve lijn huiswijnen onder de naam ‘Heritage’ – waar bij aankomst een glaasje van klaarstaat. Na een overheerlijke nachtrust schuif je bij l’Auberge, het restaurant in voormalige stallen van het chateau, aan voor een zonovergoten, en tot in de puntjes verzorgd, ontbijt. Volledig opgeladen voor een nieuwe dag wijnreizen in Maastricht.
Château Neercanne
Von Dopfflaan 10 | Jekerdal
Wijnen van de Jekervallei: Hoeve Nekum
Behalve de eigen kleine wijngaard, vinden we nog twee wijndomeinen in de directe omgeving van Château Neercanne. De Apostelhoeve en Hoeve Nekum zijn de twee oudste wijnbedrijven van Nederland. In de jaren 70 maakte Hugo Hulst boven op de berg als eerste in Nederland wijn op commerciële basis. Overbuurman Math Bollen plantte in 1988 de eerste druivenranken aan en maakt sindsdien rode, witte en rosé wijnen. Hier geeft Math rondleidingen door zijn zeven hectare tellende wijndomein en de wijnmakerij. We sluiten onze ochtend af met een proeverij van diverse jaargangen en druivensoorten uit de eigen gaard.
Hoeve Nekum
Nekummerweg 31 | Jekerdal
Wijnen bij Bar1717
Na een paar uurtjes shoppen – Maastricht is immers ook een échte shoppingstad – sluiten we de wijnreis af bij Bar1717, de wijnbar van Thiessen Wijnkoopers. Hier zijn (bijna) alle wijnen uit de collectie van het oudste wijnhuis van Nederland te proeven. Al kun je er sinds kort ook een wijn van eigen label drinken. De minerale pinot gris genaamd Guillaume, vernoemd naar de oprichter van het wijnhuis, is gemaakt in samenwerking met Domein Holset en pas sinds eind augustus op de markt. De keukenbrigade onder leiding van Daan Evers zorgt daarbij voor een selectie hapjes.
Bar 1717
Grote Gracht 20 | Binnenstad