Meer dan driehonderd inwoners zijn in de Tweede Wereldoorlog uit Maastricht gedeporteerd en vermoord door de Nazi’s. Slachtoffers worden in de stad herdacht met koperen struikelsteentjes waarin hun naam en sterfdatum is gegrafeerd. De stenen liggen voor huizen waaruit Joden, Sinti, Roma en verzetsstrijders zijn afgevoerd.
Maastricht kon gelukkig ook veel onderduikers een veilige haven bieden. De beroemde Maastrichtse kunstenaar Appie Drielsma wist als Joods jongetje de oorlog te overleven. Later maakte Drielsma internationaal naam met oorlogsmonumenten, waaronder in eigen stad het monument voor de Joodse kinderen en het Bevrijdingsmonument Old Hickory bij het provinciehuis.
Maastricht werd tijdens de bezetting niet grootschalig gebombardeerd. De monumentale binnenstad bleef daardoor gelukkig intact. Dat neemt niet weg dat inwoners in angst leefden en zwaar hebben geleden. Bij het afgaan van een luchtalarm vluchtten ze de schuilkelders in. Ook de ondergrondse Kazemattengangen en de grotten van Sint Pietersberg boden veiligheid. In de Sint Pietersberg liet de Rijksgebouwendienst in 1942 een speciale schuilkelder maken voor waardevolle kunstwerken, waaronder De Nachtwacht van Rembrandt. De kluis is tegenwoordig op aanvraag te bezichtigen in combinatie met een rondleiding door de grotten van Maastricht.
Boek een rondleidingOp Zwarte Vrijdag, drie weken voor de Limburgse bevrijding in september 1944, werd Maastricht het zwaarst getroffen. Amerikaanse bommenwerpers richtten hun pijlen op de spoorbrug om Duitse troepen op de vlucht tegen te houden. Helaas troffen ze niet de brug, maar twee woonwijken aan de oever van de Maas. Er vielen meer dan honderd doden en net zoveel gewonden. Tijdens Nationale Dodenherdenking op 4 mei herdenkt Maastricht alle slachtoffers bij het Limburgs Bevrijdingsmonument van Charles Eyck op het Oranjeplein aan de wandel- en fietsavenue Groene Loper.
Een gids neemt
Op de fiets
Ken je de
Eten en