Ga naar inhoud

De Krijtzee

70 miljoen jaar geleden krioelde het in de Krijtzee van de planten en dieren zoals zeegrassen, koralen, vissen, haaien en mosasaurussen (oftewel: reuzenhagedissen). Uit de skeletten van deze dieren is in de loop van miljoenen jaren een dik pakket kalksteen ontstaan dat later droog kwam te liggen. In de ENCI-groeve en grotten van het natuurgebied Sint Pietersberg zijn de gele kalksteenlagen uit de Krijtzee nog goed te zien. Ook hebben we dankzij deze bijzondere periode het imposante gangenstelsel gekregen, waar onze Official Maastricht Guides je graag doorheen leiden.

ENCI-groeve

De ENCI-groeve geldt tegenwoordig als industrieel erfgoed en natuurschoon in één. Het Nederlandse cementbedrijf ENCI startte in 1926 met afgravingen op de Sint Pietersberg om van kalksteen cement te maken. In 2019 stopt de mergelwinning. Wat overblijft, is een uniek canyon-landschapwaar het heerlijk wandelen is tussen de grazende schapen en geiten. Het wandelpad is vanaf 1 april tot 1 september dagelijks geopend van 08:00 uur tot 20:00 uur. Vanaf 1 september tot 1 april dagelijks van 09:00 uur tot 17:00 uur.

Bekijk het hier
enci groeve maastricht sint pieter sint pietersberg Enci Groeve Maastricht Krijtzee

Wat hoort mijn oor?

Als je luistert zie je erna zoveel meer….ontdek de ENCI-groeve als prehistorisch massagraf en de boven- én ondergrondse geheimen van de Sint Pietersberg met deze twee korte audioverhalen! Nog leuker is het om deze audiofragmenten ter plaatse te beluisteren tijdens de Krijtwandeling (zie hierboven) door de Sint Pietersberg. Hier wandel je door 75 miljoen jaar geschiedenis, sta daar maar eens bij stil…

Luister ze hier!
EnciGroeve Pad Bergrust Fort Sint Pieter

De Krijtzee ontdekken - De leukste rondleidingen op een rij

Geschiedenis voor de kids

Een gouden tip voor de kids: een bezoek aan Natuurhistorisch Museum. Je ontdekt, leert en bent tijdens je bezoek onbewust de héle tijd bezig met allerlei leerzame onderwerpen. Zo ontdek je bijvoorbeeld wat er allemaal te vinden is in de bodem en wat dit vertelt over vroegere tijden waarin bijvoorbeeld dinosauriërs, mammoeten en wolharige neushoorns leefden. Er zijn verschillende tentoonstellingen gedurende het jaar die aansluiten bij dit soort onderwerpen.

Bekijk de website
Schatgraven Natuurhistorisch Museum Schatgraven Natuurhistorisch Museum

Van héél lang geleden tot nu - De tijdlijn