Ga naar inhoud

Leuke plekken rondom de Stadsmuur

Wat Maastricht zo bijzonder maakt? Haar fantastische locals, bijzondere winkels en gastronomische aanbod… Ja, dat zeker. Maar het historische verleden van de Limburgse hoofdstad zorgt wel voor de unieke charme. De stadsmuur van de stad houdt deze charme symbolisch bij elkaar. Rondom de stadsmuur vind je allerlei mooie plekken die zeker een bezoek waard zijn.

Walmuur Tongerse Kat en Jezuïetenwal in Aldenhofpark

Dat hier in de 17e eeuw heftig werd gevochten, daar merk je gelukkig niks meer van. Dit serene stuk stadspark is bij uitstek geschikt voor een fijne en groene (stads)wandeling. Wel vind je het standbeeld van d’Artagnan hier terug, die in 1673 in deze omgeving stierf, die doet bewijzen wat de historische waarde van dit stuk Maastricht is. Het beeld van d’Artagnan is omringd door een prettig bankje, waar je even kunt pauzeren.

Dit gedeelte van de stadsmuur ‘De Tongerse Kat’ is vernoemd naar het geschutplatform de ‘cavalier’. In dit gedeelte van Maastricht kun je onder andere de Berenkuil bewonderen en de droevige beer op de berenbank. Deze vertellen het verhaal van de beren (ja échte beren…) die werden gehouden in het stadspark tot 1982. Toen men realiseerde dat dit geen thuis was voor de beren. Om het beeld ‘de bosnimf’ te aanschouwen, moet je eventjes de hoek om bij de Tongerstraat en ‘een etage hoger’ de stadsmuur opklimmen. Een verrassend stukje groen in het hart van Maastricht!

Nieuwenhofstraat

In de 13e eeuw werd De Nieuwenhof opgericht, waar in 1652 een klooster werd gebouwd. Nadat het tevens als kindertehuis fungeerde dient het sinds 1981 als een locatie van Universiteit Maastricht. Je wandelt er vanuit de Tapijn-omgeving naartoe via het romantische bruggetje, waar je de uit houtgesneden kunstwerken aan de Jeker kunt aanschouwen. Loop je iets door met de (stiekem toch wel fraaie) graffiti-muur aan je rechterzijde, sla dan linksaf. Kijk je rechts, dan zie je het fantastische Looiersplein met een beeld van Fons Olterdissen (Maastrichtse dichter 1865 - 1923). Wandel langs het Natuurhistorische Museum en ontdek via het heksengangetje de watermolen. Een heerlijk stukje Maastricht!

Helpoort en het Vesting Museum

Helpoort en het Vesting Museum

In 1229 werd de Helpoort in Maastricht gebouwd, nadat Hendrik I daar toestemming toe had gegeven. Deze (enige overgebleven) stadspoort is tevens de oudste stadspoort van Nederland! Of je nu wel of niet in de rijke historie geïnteresseerd bent, dit is een prachtig onderdeel van je stadswandeling. Je vindt de Helpoort vanuit het Onze Lieve Vrouweplein via de Sint Bernardusstraat of via de kanonnen aan de Maaszijde. Dat laatste is overigens een prachtige plek voor een zonnige picknick!

Je vindt hier tevens het Vesting Museum dat je meer vertelt over de historie dat dit stukje stad verborgen houdt. Wat je meteen opvalt aan dit gedeelte van de stadsmuur is de Jekertoren die trots over Maastricht heen kijkt. Dit is een voormalige waltoren waar je via Het Bat (Waals woord voor dijk, dat verklaart veel) in kan klimmen. Als je weer met beide benen op de grond staat, wandel je ook zo naar D’n Hiemel. Naast het historische verhaal, kun je hier ook een heel fijn horeca-etablissement ontdekken. We durven wel te zeggen dat ze hier gezegend zijn met een van de mooiste terrassen van de stad. Via het Faliezusterpark wandel je weer zo het Jekerkwartier in. Je geluk kan niet op, want hier bruist het altijd!

De Vijf Koppen (De Vief Köp)

In het begin van de 16e eeuw werd dit rondeel gerealiseerd in Maastricht. Dit vormde samen met andere delen een tweede stadsomsluiting van Maastricht, ter bescherming van de stad in bittere tijden. Tegenwoordig kun je deze rijksmonumenten in alle rust bewonderen en bezoeken. De naam ‘De Vijf Koppen’ danken ze aan een luguber verhaal, waarin vijf hoofdverdachten werden onthoofd die de stad zouden hebben verraden. Je kunt deze bijzondere plek vanuit het Stadspark aan de vijver bewonderen of via de Poort Waarachtig beklimmen (een groot deel van deze plek wordt op dit moment gerenoveerd).

Geïnteresseerd in meer historie? - Ontdek ook deze blogs