7 must-sees in Maastricht volgens local Maan
De industriële en rauwe wijk het Sphinxkwartier is een bijzonder stuk Maastricht. Het voormalige industrieterrein in het centrum is tegenwoordig een bruisende wijk vol filmhuizen, restaurants en shops. Samen met Emmanuel Merkus, die meestal Maan genoemd wordt, bezochten we de plekken die de wijk voor hem zo bijzonder maken. Maan woont in het Sphinxkwartier, dat volgens hem een minder ‘sjiek en sjoen’ (chique en mooi) imago heeft dan de rest van de stad. ´Het laat de andere kant van Maastricht zien, hoe het ook kan zijn.’Een plek waar historie en innovatie samenkomen.
Ontmoet Maan
Maan is eigenaar van marketing agency Yongbloed, dat net als het Sphinxkwartier uniek is. Zoals Maans bedrijf de verhalen van andere bedrijven vertelt, vertelt het Sphinxkwartier het verhaal van de stad. Het is niet verrassend dat Maan zijn bedrijf in zijn geboortestad gevestigd heeft, want hij voelt zich er al zijn hele leven thuis. ‘ De mogelijkheden zijn hier oneindig. Ik ben hier geboren en getogen en ik wil meebouwen aan mijn stad.’
Maan in 5 woorden: energiek, denker, amicaal, authentiek, stadsduif.
De favoriete plekken van Maan
De Gashouder en het Frontenpark
Na werktijd maakt Maan zijn hoofd graag leeg in het Frontenpark. ‘Fietsend door het park kan ik helemaal afschakelen, uitwaaien en ontdekken.’ Ook met zijn petekindje of vrienden komt Maan hier graag. Het Frontenpark is geen standaard stadspark zoals je ze in andere Nederlandse steden ziet. Het is verruigd cultureel erfgoed waar de natuur jarenlang haar gang mocht gaan. De Gashouder is één van de industriële monumenten in het park. ‘Je staat hier met twee benen in de geschiedenis, maar ook in het moment. Je hebt er natuur en ziet er nog industrie. Er zijn nog muren waar je legaal graffiti kan spuiten. Het is echt een plek waar oud en nieuw samenkomen.’
De Gashouder
Lage Frontweg 8 | Sphinxkwartier
Frontenpark
Sphinxkwartier
The Social Hub
Maans onderneming Yongbloed en zijn stichting Goed Volk bevinden zich in The Social Hub in Maastricht, voorheen The Student Hotel. Hij koos voor deze plek omdat de vibe van het hotel bij hun past. Niet alleen studenten, maar ook locals zoals Maan komen er graag. ‘Het is een ontmoetingsplek met een jonge energie en een relaxte sfeer. Bezoekers hebben een verfrissende mindset en denken in mogelijkheden. Samen met het fijne community-gevoel is het hotel een perfect visitekaartje voor mijn bedrijf.’ The Social Hub is de perfecte plek voor wie op een levendige en sfeervolle locatie wil werken of ontspannen. Je kunt er overnachten, (co)werken, feesten, eten en drinken.
The Social Hub
Sphinxcour 9A | Sphinxkwartier
Landbouwbelang
Maan omschrijft Landbouwbelang, een voormalig graanpakhuis en overslagbedrijf dat nu een culturele vrijplaats is, als ´de onderbuik van de stad´. Hier komen mensen uit alle lagen van de samenleving samen. ´Je moet niet teveel verwachten, maar kijken wat er ontstaat. Hier doen mensen nog moeite voor mensen, bijvoorbeeld in het repair café. Er heerst een heel eigen cultuur. Hier wordt verschil gemaakt op sociaal en maatschappelijk vlak, waarbij aandacht voor de mens centraal staat.´De keuze uit activiteiten bij Landbouwbelang is enorm divers. Word lid van een bordspellenclub, scoor nieuwe decoraties in de doorgeefwinkel of volg skatelessen. Ook tijdens grote evenementen als Museumnacht organiseert Landbouwbelang diverse activiteiten.
Landbouwbelang
Biesenwal 3 | Sphinxkwartier
A La Paco
Bij A La Paco, een Spaanse broodjeszaak, voel je je echt op bezoek bij eigenaar Paco. Het is een van de favoriete lunchplekken van Maan. ‘Je betaalt hier een goede prijs voor een smaakvol broodje. Je kunt hem daar opeten of meenemen naar een andere plek. Op deze kleine, fijne plek wordt echt vanuit het hart gewerkt.’ Je vindt het sfeervolle restaurantje aan de Bredestraat, grenzend aan het Vrijthof, op loopafstand van het Sphinxkwartier.
A La Paco
Bredestraat 28 | Binnenstad
Wijnrestaurant Mes Amis
Maan omschrijft zichzelf als een ´simpele man´, die het bourgondische leven leerde te waarderen bij Wijnrestaurant Mes Amis. ‘Fine dining voelde eerst hoogdrempelig, maar dankzij Mes Amis ging er een wereld voor me open. Het is er knus, comfortabel en gezellig. Toen ik daar at, snapte ik wat het was om Bourgondiër te zijn.’ Je geniet er van heerlijk eten, goede gesprekken en lokale, Limburgse wijnen met een verhaal. Hier worden de wijnen niet bij de gerechten gekozen, maar andersom. De lokale wijnen vormen de inspiratiebron voor de koks. Maan tipt de naastgelegen wijnwinkel: Goesting, die gespecialiseerd is in Limburgse wijnen. ‘Je kunt Limburg niet uit zonder een Limburgse wijn,’ aldus Maan.
Mes Amis
Tongersestraat 5 | Jekerkwartier
De muurschildering Rechten van de Mens
Maan zag de muurschildering naar ontwerp van Roland Topor aan de Tongersestraat als de ‘poort tot de stad’. Hij kwam hier altijd langs als hij van zijn huis naar de Rechtenfaculteit fietste. De in 1997 overleden Franse kunstenaar Topor maakte de schildering oorspronkelijk voor Amnesty International. De schildering aan de Tongersestraat werd gemaakt ter herdenking van veertig jaar mensenrechten en als oproep om op te komen tegen schendingen van mensenrechten. ‘Het klopt met wie ik ben en het is tegelijkertijd een krachtige boodschap. Ik vind het een indrukwekkende plek,’ zegt Maan. Tip: bezoek de muurschildering als onderdeel van de Maastricht Street Art Route.
Rechten van de mens
Tongersestraat 32 | Jekerkwartier
Het standbeeld van Minckelers
Het standbeeld van Minckelers met de vlam is voor Maan een fijne ontmoetingsplek als hij met vrienden afgesproken heeft. Gelegen op De Markt van Maastricht is het een herkenningspunt in de stad, die volgens Maan heel veilig voelt. Het beeld, dat uitkijkt op het Stadshuis, is een aandenken aan de in 1748 in Maastricht geboren Jan Pieter Minckelers. Hij was natuurkundige en apotheker met interesse in meteorologie, geologie en paleontologie. Hij ging de geschiedenisboeken in vanwege de uitvindingen die hij deed voor het vormen en gebruiken van gas.
Standbeeld van Minchelers
De Markt | Binnenstad
Local tip van Maan
Kunstliefhebbers zijn in Maastricht op het juiste adres. Of je nou houdt van schatten uit de oudheid of collecties vol culturele parels. Je vind het in diverse musea of onder de grond. Maar er is meer! Een groot deel van de Maastrichtse kunst vind je op straat. Verborgen parels op openbare plekken gemaakt met spuitbussen, stickers en kwasten, die het verhaal van de stad vertellen. Stap in de wereld van street art en ontdek het verhaal van de stad tijdens de Maastricht Street Art Route.
Meer Sphinxkwartier in Maastricht
Het Sphinxkwartier heeft nog veel meer te bieden. Wat dacht je van het Bassin? Hier strijk je neer bij Gastrobar Dock 5 voor een verrassende avond. Of geniet je van verse vis met uitzicht over het water bij Percy. Liefhebbers van architectuur en design brengen een bezoek aan Bureau Europa. Hier vind je tentoonstellingen die je écht aan het denken zetten. Alles over het Sphinxkwartier bekijk je op deze pagina. Meer tips van locals? Neem dan snel een kijkje op onze pagina.