Ga naar inhoud

Maak kennis met de creatieve makers

Iris Claessens

Handgemaakte sieraden (met een verhaal)


De jonge onderneemster Iris Claessens begon haar sieradenlabel in 2019. Toen ze opgroeide in een klein dorp net buiten Maastricht, raakte ze geïnspireerd door de pure natuur. Die inspiratie vertaalt ze in poëtische verhalen en gouden juwelen. Het werk van Iris bevat vaak thema’s als vergankelijkheid en breekbaarheid. Ze laat de vluchtigheid van het leven zien. Je kan niet vasthouden aan een moment, momenten zullen herinneringen worden. Iris vangt deze vergankelijkheid van het leven en legt het vast in gouden sieraden.

In haar atelier bedenkt ze samen met de klant een ontwerp op maat. Belangrijke momenten of herinneringen worden zo omgezet in een tastbaar object. Hierbij gaat het om handwerk op kleine schaal, zoals trouwringen en speciale sieraden. Iris doet niet mee aan trendgevoelige en consumptiegerichte productie van juwelen. Met haar werk heeft ze een verhaal te vertellen. Ook over duurzaamheid, respect voor de natuur en zuinig omgaan met grondstoffen . Vandaar haar regelmatige samenwerking met Fashionclash, een interdisciplinair showcase- en ontwikkelingsplatform voor mode & modecultuur en een wereldwijd netwerk van opkomende modeontwerpers.

Benieuwd naar meer?
> Bekijk de website van Iris

Iris Claessens Iris Claessens juwelen

Maarten van den Berg

Stadsdichter en beeldend kunstenaar


Maarten van den Berg is een Maastrichtse stadsdichter en beeldend kunstenaar. Zijn poëzie en beeldend werk kenmerken zich door een sterke binding met de dagelijkse realiteit en een onmiskenbare romantische inslag. Een rauwe zoektocht naar verstilling over stadsmatrozen, liefde, gevlochten eenvoud, dood, troost en vechtlust.

Hij schreef vijf bundels en werd opgenomen in diverse bloemlezingen. Daarnaast heeft Maarten op allerlei plekken in Maastricht zijn dichtregels verwerkt. Op de markt aan de taxistandplaats zijn in de stoeprand de laatste vier regels te lezen van zijn gedicht ‘de ruiters van de stad’ (2006). Aan het Vagevuur, nabij het Vrijthof, is het gedicht ‘tussen de torens’ (2012) gebeiteld in twee blokken hardsteen. Aan de Beente in Heugem staat het gedicht ‘(lieve kitty,)’ (2013) op de muur van de Anne Frankschool. Op een pijler van de Noorderbrug direct aan de Maas in het Sphinxkwartier is een blauwe dichtregel over vrijwel de gehele breedte van de brugpijler opgetekend. Op de binnenmuur in de trappenhal naar de gemeenteraadzaal aan het Mosae Forum staat een kwatrijn ‘de bomen wortelen even diep als wij’ (2015). In diverse openbare gelegenheden zijn gedichten van zijn hand te lezen, zoals de Koepelkerk, het ‘Kruisherenhotel’, restaurant ‘Molo5’ en café ‘De Karkol’.

Benieuwd naar meer?
> Bekijk de website van Maarten

Holocaust monument Maarten van den Berg

Nicole Maurer

Urban architect
 

De in het Zuid-Limburgse Heuvelland geboren en getogen Nicole Maurer is samen met haar partner eigenaar van ‘Maurer United Architects’. Dit bureau, met roots in Eindhoven, staat bekend om een vooruitziende blik en de wereldse, grensoverschrijdende en vooruitstrevende manier van denken en doen. Thuisbasis is de Jan van Eyck academie, een van de meest markante gebouwen van Maastricht. Door de bijzondere vormen en het strakke witte stucwerk met veel glas, vormt het een prachtig contrast met het historische decor van het Jekerkwartier. Hier komt de wereld van kunst, cultuur en architectuur op een geweldige manier samen.

Nicole richt zich vooral op het vertalen van nieuwe standaarden voor ruimtelijke inrichting op het gebied van ontmoeten, wonen, werken, zorg, onderwijs en vrije tijd. Het bureau werkt voor wereldwijde opdrachtgevers, maar doet ook grote projecten in Maastricht en omgeving. Zo waren ze onder andere betrokken bij de verbouwing van de Muziekgieterij in Maastricht, het Gulpener Brouwlokaal en Brouwhuis en de ontwikkeling van het Romeins Kwartier in Heerlen.

Benieuwd naar meer?
> Ontdek architectuur favorieten van Nicole

Nicole Maurer Architectuur Nicole Maurer

Zorba Huisman

Talentvolle theater- en filmmaakster


Zorba Huisman groeide op in de urban stad Heerlen, maar verhuisde naar Maastricht voor de Toneelacademie. Tijdens haar opleiding maakte ze haar eerste documentaires. Na haar afstuderen sloot Zorba zich als jong talent aan bij Toneelgroep Maastricht, waar ze met diverse voorstellingen haar makerschap verder ontwikkelt. Ze is een jonge regisseuse met kenmerkend werk in sterke, esthetische beelden. Soms bijna museaal van aard, maar strevend naar een vorm die een inhoud draagt en het verhaal versterkt. Ze regisseert theater, film en documentaires.

Zorba is een verteller. Verhalen die haar raken giet ze in die vorm, die het verhaal zelf afdwingt. Dit kan in filmvorm of documentaire zijn, maar theater voert de boventoon. Haar debuut-documentaire, te zien op 'NPO Makers van Morgen', raakt een van haar hoofdthema's aan: de omgang met het noodlot. In haar werk zien we deze thematische onderstroom steeds terug. Haar tweede documentaire, Brieven aan de Hemel, is evengoed te zien op ‘NPO Makers van Morgen’. Daarnaast is deze genomineerd voor beste documentaire op het Limburgs Film Festival.

Benieuwd naar meer?
> Ontdek podiumkunst favorieten van Zorba

Zorba Huisman Zorba Huisman op filmset