Ga naar inhoud

Frontenpark

Maastricht

Het Frontenpark is allesbehalve wat je verwacht van een stadspark. Hier geen strak aangelegd en statig onderhouden park, maar een spannend en ruw stuk natuur in de stad.

Contact

Frontenpark
6211 Maastricht
Plan je route

vanaf jouw locatie

Om Maastrichtenaren en bezoekers van de stad de weg te wijzen, door het enerverende Sphinxkwartier en Frontenpark werd de stadswandeling ‘Sphinxkwartier-Frontenpark: industrieel en eigenwijs’ ontwikkeld. Deze wandeling is te koop bij het Maastricht Store of via de webshop.

Het Frontenpark is allesbehalve wat je verwacht van een stadspark. Hier geen strak aangelegd en statig o…

Om Maastrichtenaren en bezoekers van de stad de weg te wijzen, door het enerverende Sphinxkwartier en Frontenpark werd de stadswandeling ‘Sphinxkwartier-Frontenpark: industrieel en eigenwijs’ ontwikkeld. Deze wandeling is te koop bij het Maastricht Store of via de webshop.

Het Frontenpark is allesbehalve wat je verwacht van een stadspark. Hier geen strak aangelegd en statig onderhouden park, maar een spannend en ruw stuk natuur in de stad. Het Frontenpark, zo’n twintig hectare groot, wordt ook wel omschreven als de ruige achtertuin van het Sphinxkwartier. Jaren van verwaarlozing hebben ervoor gezorgd dat de natuur vrij spel kreeg. Er is nu volop ruimte en aandacht voor alles dat leeft en bloeit, cultureel erfgoed en de mogelijkheid om evenementen te organiseren. Een prominent binnen het Frontenpark pronkt 'De Krul'.Dit is een restant van de oude afrit van de Noorderbrug die blijft staan als herinnering. De markante betonnen kolos is nu een uitkijkpunt en biedt een uniek kijkje op zowel het Frontenpark als het Sphinxkwartier.

Ter hoogte van de Spoorbrug zijn stalen vlonders aangelegd over het water, om de route langs het water te kunnen blijven volgen. Hier vind je de oude vestingwerken. Deze zijn in het verleden doorgebroken zodat de Lage Fronten als haven konden worden gebruikt. In de afgelopen jaren zijn de vestingmuren onder handen genomen om verder verval tegen te gaan. 

Gashouder
Even verderop zie je de grote ronde Gashouder, met daaromheen de stadsweide. De Gashouder werd tot in de zestiger jaren gebruikt als opslagloods voor gas dat in de naastgelegen Cokesfabriek werd gewonnen uit de verbranding van kolen. Op de stadsweide kun je als wandelaar uitrusten en genieten van een picknick. Het terrein wordt bovendien gebruikt voor kleinschalige evenementen of festivals.

Het Radium: Creatieve broedplaats
Aan de overkant ligt Het Radium, de verzamelnaam voor de gebouwen die samen het fabrieksterrein vormen waar vroeger banden en rubber werden vervaardigd. Tegenwoordig bruist het er van de (re)creatieve en culturele bedrijvigheid. De vijf markante gebouwen (gebouwd volgens de bouwstijl van ‘Het Nieuwe Bouwen’) die samen Het Radium vormen zijn de Cokesfabriek, het Kunstfront, LABgebouw, de Gashouder en de voormalige fabrieksschoorsteen. Zij zorgen voor een industriële sfeer in dit gebied. Rond de Gashouder heb je een mooi zicht op de herstelde vestingwerken en het Eiffelgebouw. Daarnaast vind je er diverse locaties voor recreatie zoals de Boulderhal en Roomescape.

Lage en Hoge Fronten
De Lage en Hoge Fronten zijn tegenwoordig opnieuw met elkaar verbonden via een 120 meter lange droge gracht waar je doorheen kunt wandelen. Hierdoor zijn de twee natuur- en vestinggebieden weer bij elkaar gebracht en kunnen dieren en wandelaars veilig oversteken. In de onderdoorgang is aan de noordzijde een ecomuur aangelegd die dienstdoet als huis voor de muurhagedis en vleermuizen. Vanaf hier beginnen de Hoge Fronten die lopen tot aan de Lambertuskerk. Dit natuurgebied is zeker de moeite waard om te bezoeken. De Hoge Fronten zijn sinds jaar en dag een favoriet wandelgebied voor bewoners. Een beschermd natuurmonument dat bezaaid is met resten van de achttiende en negentiende-eeuwse vestingwerken, ook wel bekend als de ‘Linie van Du Moulin’.

Locatie