Ga naar inhoud

Waar komt de naam Mosae Forum vandaan?

Wie kent het winkelgebied Mosae Forum in hartje Maastricht niet? Een ontmoetingsplek met leuke winkels, culturele bezienswaardigheden, horecazaken en bijzondere architectuur. Maar wat betekent ‘Mosae Forum’ eigenlijk? En heb je je ooit afgevraagd waar deze naam vandaan komt? 

Deze naam is niet zomaar gekozen. Sterker nog, het weerspiegelt zowel de rijke geschiedenis van onze stad als de functie die dit gebied vandaag de dag vervult. In dit blog vertellen we je meer over de herkomst van Mosae Forum en brengen we een bezoek aan enkele bijzondere ondernemers die dit gebied tot een gezellige plek maken.

De verbinding met de Maas

Zoals de naam ‘Mosae’ misschien al verraadt, verwijst het naar de rivier de Maas. De rivier die al eeuwenlang door Maastricht stroomt en de stad verbindt met andere delen van Europa. In de Romeinse tijd was deze rivier een belangrijke handelsroute en ook vandaag speelt de Maas een belangrijke rol in het stadsbeeld. Want alleen al de Maas bekijken vanuit de verschillende bruggen is een ervaring op zich. Het gebruik van ‘Mosae’ in de naam van dit winkelgebied is dan ook geen toeval. Het benadrukt de rol die de rivier speelt tussen het verleden en het heden. Benieuwd wat forum, het tweede deel van de naam, betekent? Lees dan nog even verder.

Of je een dagje uit wilt of gewoon wilt genieten van een heerlijke lunch aan de Maas - Mosae Forum heeft het allemaal:

Museum of Illusions
Het Museum of Illusions is één van de plekken die je vindt in Mosae Forum aan de Maas - gelegen tussen de Markt en de Wilhelminabrug om precies te zijn. Wat je hier kunt verwachten? Optische illusies die je zintuigen prikkelen en je uitdagen om de wereld net even vanuit een ander perspectief te zien. Stap binnen in een wereld waar niets is wat het lijkt en laat je verbazen. Of je nu komt voor een leuk dagje uit met het gezin of met een vriendin besluit je zintuigen op de proef te stellen; Museum of Illusions is een leuke activiteit voor jong en oud.

Maastrichter Brugstraat 22

Centre Ville
Ook direct gelegen aan de Maas, vind je Grand Café Centre Ville. Een plek voor ontbijt, lunch, diner en een borrel. En waar je kunt genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de Maas. De ideale plek om na een dagje winkelen of cultuur snuiven in Maastricht tot rust te komen.

Maaspromenade 16

 

De plek van ontmoeting

Het tweede deel van de naam, ‘Forum’, betekent in het Latijns letterlijk ontmoetingsplek. In de Romeinse tijd was een forum de plek waar handelaren samenkwamen om hun goederen te verkopen, mensen te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Het was het kloppend hart van de stad. Net als Mosae Forum in Maastricht vandaag de dag. Van locals en toeristen tot mensen uit de buurt; iedereen komt er samen om te winkelen of koffie te drinken met uitzicht op de Maas. En dat dit winkelgebied een ontmoetingsplek is, dat zie je ook terug in de indeling van het plein met bekende omliggende winkels zoals H&M, s.Oliver en Open32. Stuk voor stuk gelegen aan het centrale plein van Mosae Forum.

Ook als je de laatste modetrends wilt ontdekken is Mosae Forum dé plek. Wij hebben een aantal bekende modezaken voor je op een rijtje gezet:

H&M
H&M is een wereldwijd bekende modeketen waar je altijd terecht kunt voor de nieuwste trends. Van casual kleding tot outfits voor een avondje uit, H&M biedt voor ieder wat wils. De winkel ligt op een ideale locatie in het hart van Mosae Forum, waardoor het een van de meest bezochte winkels is op de markt van Maastricht.

Gubbelstraat 21

s.Oliver
Op zoek naar stijlvolle en comfy kleding voor dames, heren en kinderen? Deze winkel staat bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige mode en is perfect voor wie op zoek is naar iets speciaals of tijdloos. Je vindt s.Oliver direct aan het plein van Mosae Forum.

Gubbelstraat 23

Open32
Deze hotspot is de plek voor wie houdt van casual en stoere merken zoals G-Star RAW, Levi’s en PME Legend. De winkel richt zich op trendy, hoogwaardige kleding voor zowel mannen als vrouwen. De ligging aan Mosae Forum maakt Open32 een gemakkelijke stop tijdens je dag winkelen in Maastricht.

Gubbelstraat 25

 

Het Romeinse verleden van Maastricht

De naam van dit winkelgebied ademt dus een en al geschiedenis en verwijst naar het Romeinse verleden van Maastricht. Want wist je dat Maastricht zich bevindt aan de Via Belgica, de oude Romeinse handelsroute van Boulogne-sur-Mer naar Keulen, die dwars door Zuid-Limburg liep, en dus ook Maastricht doorkruiste? Omdat het een ideale plaats was voor een haven, handel en herbergen, bleven de Romeinen uiteindelijk zo’n 400 jaar in deze omgeving. En dus zijn er nog altijd een hoop Romeinse restanten, hotspots en verhalen in deze stad te vinden, waaronder het verhaal van de naam ‘Mosae Forum’.