Vlaai Love You: de vlaai uit Maastricht
De vlaai... Geen bezoek aan Maastricht is compleet als je de vlaai niet hebt geproefd. Er zijn heel wat bakkers die het vlaaibakken meester zijn. Maar wat is de vlaai nou eigenlijk, hoe eet je hem en waar kun je hem kopen? Maastricht is een echte vlaai-stad, sommige bakkers bakken al meer dan 100 jaar dit welbekende streekproduct! We geven je een cursusje vlaai voor de echte liefhebber... Om je vingers bij af te likken!
WAT IS DE VLAAI NU EIGENLIJK?
Vlaai is gebak dat vooral geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg. Wanneer het in de rest van 't land wordt gebakken, is het vast lekker maar dan mag het echt geen vlaai genoemd worden. Vaak wagen bakkers in de rest van het land zich er niet aan, zo weet Robert Uphoff van van SoDelicious in Maastricht ons te melden. Het gebak wordt als typisch Limburgs beschouwd en in de hoofdstad kun je dit volop proeven. Vlaai bestaat uit een bodem van deeg (meestal met een diameter van ongeveer 27 tot 30 centimeter). De vlaai wordt daarna vaak gevuld met een mengsel van vruchten, zoals kruisbessen (in Maastrichts dialect kroonsele), kersen, pruimen, appel of abrikozen, maar ook met pudding of rijstebrij. De spijs wordt vaak afgedekt met een raster van deeg of kruimels.
HOE ETEN WE HEM?
In Maastricht hebben we de leukste gebaksbordjes om je vlaai (of boterham) op te serveren. Maar eigenlijk eten we hem gewoon het liefste zonder bestek. Tussen de duim en de wijsvinger en dan lekker uit 't vuistje smikkelen maar! We zeggen niet voor niets in Maastricht 'lek vinger lek doum'. Dat betekent net zo veel als 'om je vingers bij af te likken'.
Waar koop je de lekkerste vlaai?
Maastricht heeft heel wat vlaaibakkers waar je dagelijks vers brood, gebak én vlaai kunt kopen. We zetten ze graag voor je op een rij: