Recepten uit Maastricht
Culinair Maastricht vanuit thuis
Culinaire ondernemers in Maastricht hebben zeker niet stilgezeten tijdens de verschillende lockdowns en maatregelen. De een zette zich in voor take-away, de ander realiseerde een complete verbouwing van zijn zaak. Veel ondernemers deelden heerlijke recepten met de mensen thuis, zodat we toch nog een beetje konden genieten van al het lekkers uit Maastricht. Op deze pagina vind je een verzameling van de lekkerste recepten uit Maastricht! Deel je jouw creatie op onze social media kanalen?
Caponata van De Brandweerkantine - Italiaans groenten “stoofpotje”
Ingrediënten
- 3 aubergines in blokjes van 1 cm
- 2 paprika in blokjes van 1 cm
- 1 rode ui in fijne blokjes
- 2 teentjes knoflook met de pers
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- 300 ml. water
- 1/2 bos bleekselderij
- paar takjes munt
- paar takken platte peterselie
- 50 g. kappertjes
- 50 g. gele rozijnen
- 1 tl chilipoeder
- 20 g. rietsuiker
- 20 g. rode wijn azijn
- peper en zout
What to do?
Aubergine blokjes door een beetje olijfolie husselen en op een ovenschaal verdelen. In ± 18 min op 190 °c roosteren.
Paprika blokjes aanzetten in een beetje olijfolie tot dat ze beginnen te kleuren. Rode ui blokjes toevoegen, fruiten en knoflook erbij. Tomatenpuree erbij en ontzuren, tomatenblokjes en water toevoegen. Daarna de overige ingrediënten (munt en peterselie fijngehakt, selderij in dunne plakjes, kappertjes, chilipoeder, rozijnen, rietsuiker rode wijnazijn. Als laatste de aubergines uit de oven toevoegen, goed doorroeren en klaar!
Kan koud of warm gegeten worden. Met brood, pasta of zoals bij ons met polenta. Wordt vaak geserveerd met een lepeltje ricotta en/ of pijnboompitjes.
Met de culinaire groe(n)ten van de Brandweerkantine!
Aspergetaartje van Café Zondag - vegetarisch zomergerecht
Ingrediënten voor 4 stuks
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 eierdooier (losgeklopt)
- 12 eetlepels ricotta
- 8 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
- 1 bosje dille (fijngehakt) + eentje om extra te garneren
- 16 groene asperges
- peper
- olijfolie
- bakpapier
What to do?
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Kerf met 'n mesje een vierkant in de plakjes bladerdeeg +/- 1 centimeter van de rand en snijdt niet te diep. Bestrijk de rand met de eierdooier. Klop de ricotta met Parmezaan, dille, beetje peper en olijfolie. Laat een beetje Parmezaan over om er later overheen te strooien. Verdeel de vulling over het bladerdeeg en zorg dat de vulling binnen de randen blijft. Leg, per taartje, 4 asperges op de vulling en druk ze er in een beetje in. De asperges mogen best een beetje uitsteken. Leg de taartjes op de bakplaat en bak ze ca. 20 minuten in de oven, totdat de randen goudbruin zijn. Bestrooi ze met Parmezaanse kaas en wat dille. Smakelijk!
Tip: lukt het niet of gewoon een beetje lui? Café Zondag helpt je graag!
Tartaar van dorade - signatuur gerecht van Fitz Roy
Ingrediënten doradetartaar
- 200 gram, doradefilet zonder vel
- 1 Limoen, sap en rasp
- Olijfolie
- Fleur de sel, of normaal zeezout
- Witte peper
What to do?
Snijd de doradefilet in blokjes van een halve centimeter, zodat je de textuur goed proeft. Breng vervolgens op smaak met sap en rasp van 1 limoen, olijfolie, witte peper en fleur de sel.
Ingrediënten avocadotartaar
- 1 avocado
- 1 limoen, rasp
- Ponzu mayonaise*
- 50 gram mayonaise
- 10 gram Tosazu ponzu (te koop bij Aziatische toko)
What to do?
Mix voor de ponzu mayonaise; basismayonaise samen met de ponzu. Snijd de avocado in kleine blokjes net zoals bij de dorade. Breng de avocadoblokjes op smaak met rasp van 1 limoen en de ponzu mayonaise.
Ingrediënten grapefruit
- 1 grapefruit
- 200 ml Arbequina olijfolie (of een andere goede olijfolie)
What to do?
Ontdoe de grapfruit van de schil en snijd mooie segmenten uit het vruchtvlees zonder het wit mee te nemen. Leg de partjes vervolgens 15 minuten afgedekt in de Arbequina olijfolie. Na 15 minuten kunnen de partjes worden fijn gedrukt en vallen ze gemakkelijk uit elkaar.
Ingrediënten Limoenpastille
- 6 limoenen, sap
- 2 blaadjes gelatine
- 1 gram Agar-Agar (te koop bij Aziatische toko)
What to do?
Week de gelatineblaadjes in ijskoud water. Breng vervolgens de Agar-Agar met het limoensap samen een keer aan de kook en haal het van de warmtebron. Voeg vervolgens de gelatine toe en stort de massa uit in kleine mallen, of in een vierkant bakje. Zet vervolgens in de vriezer. Bij gebruik kleine stukjes uit de vorm snijden en de rest weer terug in de vriezer plaatsen voor later gebruik.
Ingrediënten Vinaigrette van gefermenteerde tomaat en dille
- 60 gram dille, fijngesneden
- 200 gram vocht van gefermenteerde tomaat*
- 1 kg tomaat, in kleine blokjes gesneden
- 20 gram zout, ZONDER jodium (bijvoorbeeld van Lo Salt)
What to do?
Steriliseer een grote (weck) pot in een oven op 110 tot 120 graden, zonder stoom. Bij het gebruik van een weckpot gaat het rubberen ringetje niet mee de oven in en moet de deksel open blijven staan. De pot vervolgens goed laten afkoelen en de tomaat en het jodiumvrij zout toevoegen. Zet de pot minimaal 7 dagen weg op kamertemperatuur.
Scheid na maximaal een week het vocht van de tomatenblokjes. Meng 200 gram van het vocht met 60 gram fijngesneden dille. Doe de tomaat en het vocht weer gezamenlijk terug in de pot voor later gebruik.
Afwerking
- 200 gram doradetartaar
- Avocadotartaar van 1 avocado
- 60 gram grapefruit vruchtvlees
- 60 gram limoenpastille
- 200 gram vinaigrette van gefermenteerde tomaat en dille
- 8 grote radijsjes
- Selectie verse kruiden en bloemen van Puur Aroma zoals; verveine, klaverzuring, citrus afrikaantjes, bronze venkel, verveine rouge, bloem van komkommerkruid.
What to do?
Snijd flinterdunne plakjes van de radijs op een Japanse mandoline of met een scherp mes. Leg een steekring met een diameter van ongeveer 6 centimeter in een diep bord en leg daar de avocadotartaar in. Leg de doradetartaar hier vervolgens bovenop en druk zacht aan. Haal de steekring weg en leg de dunne plakjes van de radijs dakpansgewijs tegen de tartaar aan. Leg de grapefruit en de limoenpastille bovenop de tartaar en werk verder af met verse kruiden en bloemen. Schenk op het laatste de vinaigrette in het bord.
Begeleidende wijn van onze sommelier
Als wine pairing heeft de sommelier gekozen voor een Ramón do Casar. Dit is een wijn uit Galicië in Spanje. Dit is een mooie droge witte wijn met intens en elegant aroma met tonen van witte roos en lindebloesem. De wijn past goed bij dit gerecht vanwege de smaken van de Dorade, ponzu en citrus. De wijn bestaat uit drie verschillende soorten druiven Albariño, Treixadura en Godello. In de smaak een mooie frisheid, wit fruit en een zachte toets van honing. Met culinaire groeten van Fitz Roy!
Piece of Cake koekjes - Perfect gezelschap voor je kopje koffie
Koffie drinken we in deze tijd voorlopig nog eventjes thuis. Een lekker koekje hoort er natuurlijk ook bij! Het is echt een Piece of Cake om deze koekjes zelf te maken. We delen graag ons recept met jullie!
Ingrediënten
- 200 gram suiker
- 5 gram vanille extract of een zakje vanille suiker
- 250 gram boter op kamertemperatuur
- 2 eieren
- 530 gram bloem
Wat heb je nodig?
- oven
- mesje
- keukenmixer
- bakpapier
What to do?
Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Doe de suiker, boter en vanille in de mixkom en laat alles zachtjes draaien totdat alles zacht en smeuïg is. Gebruik hiervoor een platte menghaak. Voeg de eieren een voor een rustig toe. Nu moet je de bloem in delen gaan toevoegen aan het mengsel. Doe dit voorzichtig. Als je de laatste bloem erbij hebt gedaan zet je de keukenmachine meteen uit. Haal het deegmengsel er uit en doe dit op een schone werktafel of werkblad. Kneed het deeg nog goed door met je (goed gewassen!) handen totdat het een mooie deegbal is. Pak er vervolgens stukjes vanaf en rol deze als een lange dunne sliert en snijdt er stukjes van. Leg deze op de bakplaat en duw ze een beetje plat met je vinger. Doe de plaat met koekjes in de oven en bak ze in 14 minuten af.
Voila, laat het smaken en succes! Team Piece of Cake.