Op kasteelbezoek bij André Rieu
Een Maastrichts kasteel dat wereldwijd bekendheid heeft verworven als de thuisbasis van André Rieu, is De Torentjes tegenover de kerk van Sint Pieter ‘boven’. Het gebouw in Franse stijl komt regelmatig voor in de videoproducties en foto’s van André Rieu. Tijd voor een nadere kennismaking.
Het lijkt alsof André Rieu altijd op een kasteel heeft gewoond, maar dat is niet zo. Op het moment dat het kasteel De Torentjes in de wijk St. Pieter in Maastricht te koop kwam en Rieu reeds aan een succesvolle carrière bezig was, kon hij het kopen.
Geschiedenis van het kasteel
Het kasteel stamt uit begin 16e eeuw en werd gebouwd door kanunnik Nicolaes Beyssel. Maar in de 13e eeuw stond hier al een klein kasteel dat erna weer werd afgebroken. In Het Beleg van Maastricht werd het zwaar beschadigd en daarna – door Beyssel - weer heropgebouwd met vooral gebruik van mergelsteen, die nu nog altijd het karakter van het gebouwd bepaalt. Het verhaal gaat dat de beroemde Franse musketier d’Artagnan er ooit nog een ontbijt genoten zou hebben. Enkele uren later sneuvelde hij voor de poorten van de stad.
In de 20e eeuw was het kasteel in twee helften verdeeld, met dwars een muur door de voor- en achterzijde, zodat meerdere gezinnen erin konden wonen. „We zijn blij dat we het kasteel weer in oude staat hebben kunnen terugbrengen”, vertelt Marjorie Rieu.
Het interieur
Het is vooral haar man André die zich bezighoudt met de inrichting en invulling. „Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in architectuur en bouwen. Dus hier heb ik me een beetje kunnen uitleven”, vertelt de musicus lachend.
Terwijl de bovenverdiepingen gebruikt gingen worden als kantoor – er werken daar tegenwoordig rond de twintig mensen – werd de benedenverdieping onder andere ingericht om mensen te ontvangen en televisieopnamen te maken. Zo is er aan de oostkant een kamer met een lange vergadertafel bij de open haard in vooral bruine tinten.
De twee aangesloten salons aan de westkant, grenzend aan het binnenpleintje, zijn heel licht ingericht in een mix van Oostenrijkse, Beierse en Venetiaanse sferen. Met onder meer een ovale sierlijke tafel met een tafelkleed met muziekinstrumenten afgebeeld. Met ornamenten aan de wanden en met barokke meubels. Er is geen ontwerper aan te pas gekomen, het meeste is door André zelf bedacht. „En ik hou van bladgoud, dus dat is hier veel gebruikt.”
In het oog springen de twee schilderijen van André en Marjorie in hun jonge jaren. Glanzende zijden gordijnen maken het geheel af. Vanuit deze kamers heb je uitzicht op de fontein buiten en op de grote oranjerie die André naar Frans voorbeeld heeft laten bouwen, met erin tropische vogels en planten. „Ja, ook een fantasie die ik de ruimte kon geven.”
Binnenplein
Vanaf het binnenplein heb je een mooi uitzicht op de kerk van St. Pieter boven. En onder een poortje doorlopend kom je in een groter stuk tuin met aan de andere kant uitzicht op de Maas. Aan de rand is er een stenen gang met bogen, gelijk een klooster, alsof je in het oude Italië bent.
Buiten nog veel meer bloemen dan binnen. André Rieu houdt van bloemen.