Ga naar inhoud

Kiki ziet het: mode en architectuur in het Stokstraatkwartier

Kiki Niesten op het terras van haar nieuw te openen winkel, de poetsdoekjes hangen te drogen.

Architectuur en mode, de basis van een nieuw hoofdstuk.

Dat mode en architectuur hand in hand gaan, dat was velen wellicht al bekend. Vooral in een stad als Maastricht gaan deze twee prachtig samen. Het levende bewijs hiervan is Kiki Niesten. Koningin van de mode, keizerin van de ongezouten mening. Of je het nou eens met haar bent of niet, Kiki ziet wat jij niet ziet. Ze heeft nu eenmaal oog voor bijzondere dingen, of het nu om mode gaat, architectuur of kunst. Daarnaast dúrft Kiki, ze is een Maastrichtse met lef. Het bewijs hiervan is nu voor iedereen (ja, iedereen!) te bewonderen in haar nieuwste winkel, wederom gelegen in het Stokstraatkwartier.

Gevel Kiki voor Iedereen

Folders Kiki voor iedereen

Kiki’s legacy

Voor de opening van winkel ging Sarah langs bij Kiki:

Als ik Kiki tref in haar modezaak Kiki Niesten in de Stokstraat (waar al 45 jaar mensen van over de hele wereld naartoe vliegen, letterlijk) neemt ze net afscheid van Maurice Mentjens. Ontwerper van producten tot interieur. Leuk weetje, hij is verantwoordelijk voor de volledige nieuwe inrichting van de Maastricht Store! Kiki grapt dat ze hem eigenlijk maar hinderlijk vindt. In werkelijkheid legt ze de volledige verantwoordelijkheid van haar nieuwe winkel in zijn handen. Hij lacht het vrolijk weg, de twee weten wat ze aan elkaar hebben. Met de tekeningen onder zijn arm verlaat hij de prachtige winkel aan de Stokstraat. Een snoepwinkel kun je het niet eens noemen, de stukken van Dries van Noten tot Céline en van Alaïa tot Prada zijn betaalbaar voor only the happy few. Met de outletwinkel aan de overkant, Kiki’s Stocksale, zijn last-season stukken al wat toegankelijker. Maar écht een lage drempel, dat belooft haar volgende project: Ik Voor Iedereen

Kloppend hart

Even terug naar die architectuur. Want een nieuwe winkel openen stond helemaal niet op haar agenda. Reden voor nieuwsgierigheid kwam uit haar fascinatie voor de wijlen binnenhuisarchitect Herman Zeekaf, verantwoordelijk interieur van haar zaak tot privé-huis in Knokke. In een condoleancebericht uit 2009 vanuit het team van Kiki lezen we dat zijn smaak, esthetiek en zijn geest van onschatbare waarde zijn geweest én heeft bijgedragen aan het succes van de zaak. Het pand waar we het over hebben, aan de Stokstraat 29, waar Herman zijn studio te vinden was en waar hij tevens woonde kwam opeens vrij. Uit nieuwsgierigheid en uit blijk van waardering nam Kiki met de betreffende makelaar een kijkje. Met veel typische kenmerken van Herman zijn hand, bleef het pand in haar hoofd spoken. 

Schatten uit het souterrain

Het was een collega van Kiki die haar op een idee bracht. Veel kleding blijft in de voorraad bewaard totdat het een perfecte match blijkt voor een van Kiki’s klanten. De winkel is simpelweg te klein om álle items te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan het perfecte witte T-shirt, Kiki en haar team weten precies wanneer ze deze tevoorschijn moeten toveren. Het pand van Zeekaf zou niet alleen de perfecte oplossing zijn om deze parels uit het souterrain eindelijk aan het daglicht voor te stellen, maar het zou ook een plek van ontmoetingen kunnen worden. Een lage drempel, waar bijvoorbeeld ook een gratis koffie-uurtje wordt georganiseerd. Zo wordt het Stokstraatkwartier weer een totaal nieuw concept rijker. 

Een stukje graffiti-kunst op het balkon waar bezoekers een kopje koffie kunnen drinken.

Ken jij het Stokstraatkwartier al?

Onze Lieve Vrouwebasiliek

Het Stokstraatkwartier is een verzamelnaam voor de straatjes tussen de binnenstad en het Jekerkwartier. Voor dat historische hoekje van de stad tussen 'De Mestreechter Geis' en 'Slevrouwe'. Waarvan eigenlijk alle straten uitkomen op het mooie intieme en romantische Onze Lieve Vrouweplein. Kenmerkend voor dit kwartier is het chique karakter. Bijzondere boetiekjes, die je nergens anders vindt. Met elkaar verbonden door de typisch Maastrichtse kinderköpkes en de prachtige historische architectuur. Het is een deel van Maastricht dat heel karakteristiek en traditioneel lijkt, maar er gaat een waanzinnig verhaal achter schuil. Verhalen vol vernieuwingen, vergroeningen en daardoor flink wat gedaanteverwisselingen. Wil je meer weten over dit stukje Maastricht? Klik dan hier.

Geopend!

Maurice Mentjens, die niet geheel toevallig in de voetsporen van Herman Zeekaf is getreden, beloofde van dit bijzondere pand een waanzinnig nieuwe plek te maken waar iedereen (ja, nogmaals: iedereen) welkom is. Of de portemonnee nou toereikend is of niet, dit wordt een plek waar iedereen die nieuwsgierig is naar moois, mode, kunst of architectuur mag komen bewonderen.

De nieuwste winkel van Kiki, Ik Voor Iedereen, is geopend!