Klein Italië aan de Maas
Maastricht is misschien wel de meest Italiaanse stad van Nederland. Niet alleen vanwege de Romeinse historie, maar ook dankzij de vele Italiaanse culinaire adressen. Ontdek met Saskia van Ciaotutti.nl de Italiaanse sfeer van Wyck, het Stokstraatkwartier en het Onze Lieve Vrouweplein.
Saskia: ‘De perfecte plek voor een Italiaanse start van je wandeling door Italiaans Maastricht is Van Wijck. Mede dankzij de prachtige La Marzocco-espressomachine smaakt een cappuccino of espresso hier net als in een Italiaanse koffiebar. Neem er een cornetto (croissant) met pure chocoladekrullen bij voor een écht Italiaans ontbijt.
Loop verder over de Wycker Brugstraat en sla na Café Zondag rechtsaf, de Rechtstraat in. Op nummer 19 vind je Regalo, een bijzondere cadeauwinkel met een Italiaanse naam die wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Op nummer 22 ligt Toscanella Apuana, een authentieke Italiaanse trattoria waar je later op de dag kunt aanschuiven voor lunch of diner.
Loop langs de Sint Martinuskerk de Rechtstraat uit en ga linksaf, de Sint Maartenslaan in. Wandel naar de smalle strook groen langs de Maas. Hier vind je twee restanten van de Wilhelminabrug. Het zijn twee reliëfs met afbeeldingen uit de geschiedenis van Maastricht, gemaakt door de Haarlemse kunstenaar Hendrik van den Eijnde. Op het linker reliëf zie je de komst van de Romeinen, die hier Traiectum ad Mosam stichtten, een ‘oversteekplaats in de Maas’.
Volg de Oeverwal langs de Maas tot aan de Sint Servaasbrug, de oudste nog bestaande brug van Nederland. Wandel de brug over, sla voor de winkel van Rivièra Maison linksaf en loop via de Vissersmaas naar het pleintje waar de Mestreechter Geis staat. Het is een speels, zwierig beeld, eigenschappen die de gemiddelde Maastrichtenaar kenmerken. De Mestreechter Geis staat symbool voor de wijze waarop de Maastrichtenaar in het leven staat. De lokale variant van la dolce vita dus!
De Mestreechter Geis staat met zijn rug naar Darq, waar zowel koffie- als chocoladeliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Bestel een heerlijke espresso, cappuccino of een van de andere koffievarianten (gemaakt met de koffiebonen van illy, uit het Noord-Italiaanse Trieste) met een van de chocoladecreaties uit het atelier van chocolatier Ralph Hagen erbij. Leuk als souvenir zijn de Mestreechter punekes (kusjes van chocolade).
Wandel verder over Het Bat. Steek ter hoogte van de Eksterstraat de Maasboulevard over om aan de Maaspromenade het enige zichtbare restant van de Romeinse brug te bewonderen: een stenen leeuw die over de Maas uitkijkt (de originele leeuw behoort tot de collectie van het Bonnefantenmuseum).
Loop via de Eksterstraat naar het pleintje dat de naam Op de Thermen draagt, in het hart van het Stokstraatkwartier. Hier lag ooit het Romeinse castellum, met ook, zoals de naam van het pleintje al doet vermoeden, een groot thermencomplex. De restanten van de thermen zijn helaas niet meer zichtbaar, maar in het plaveisel zie je wel nog de contouren van de verschillende gebouwen. Waar de Romeinen ooit genoten van een paar uurtjes badderen, stomen en zwemmen, geniet je nu bij Vino & Friends van een prachtige selectie wijnen, persoonlijk samengesteld door eigenaren Fabian Wijering en Bas Lenoire, vergezeld van klassieke antipasti, mooie (huisgemaakte) pasta’s en smakelijke secondi. Ook is er elke maand een wisselend drie- of viergangenmenu waarbij een van de Italiaanse regio’s in het zonnetje wordt gezet.
Op een steenworp afstand ligt het Onze Lieve Vrouweplein, waar meer Romeinse historie wacht, onder meer in het souterrain van het Derlon Hotel. Archeologen vonden hier de resten van een tempelcomplex gewijd aan Jupiter, de Romeinse oppergod, maar ook de restanten van een stuk Romeinse weg en van de westelijke poort van het castellum. In de vitrines schitteren resten van beelden en een tuit van een schenkkan, in de vorm van een verfijnd weergegeven dierenkopje.
In het castellum zou ook een monumentale zuil met daarop een levensgroot beeld van Jupiter hebben gestaan. Ter herinnering hieraan staat er op het Onze Lieve Vrouweplein een beeld van Jupiter te paard, hoog op een zuil. Het enige zichtbare ‘souvenir’ van de Romeinen bij de basiliek zijn de spolia, de grijze hoekstenen aan de rechterzijde van de kerk. De sfeervolle Mariakapel doet heel Italiaans aan. Brand er net als de Maastrichtenaren een kaarsje aan de voeten van Maria.
Hedendaags Italië is gelukkig ook volop te vinden aan het Onze Lieve Vrouweplein, mede dankzij Ristorante Il Giardino, een van de oudste Italiaanse restaurants van de stad. De eigenaren hebben Siciliaanse roots, maar op de menukaart prijken gerechten uit de gehele laars. Op de hoek met de Sint Bernardusstraat ligt Infinito, een wijnbar met voornamelijk Italiaanse gerechten en drankjes op de kaart. Voor toe haal je een gelato, ijsje, bij Gelateria Luna Rossa, aan de Graanmarkt, waarmee je nog even heerlijk door het voormalige Romeinse stuk van de stad kunt wandelen.’
Benieuwd naar meer Italiaanse plekken in Maastricht? Met Ciao tutti’s City Walk Maastricht – Italië aan de Maas ontdek je ze allemaal. Bestellen kan via deze link. Buona passeggiata, fijne wandeling!