Geheime plekjes in Maastricht
Wanneer je van de gebaande paden af durft te gaan, ontdek je een onbekend Maastricht. Verrassend in haar charme, geheim en verborgen. Voor één keer verklappen we deze hidden places en secret spaces. We delen een Top 5 met plekjes die je niet mag missen, maar ook niet mag doorvertellen ;-) Loop je mee?
1. Muurschildering Ronald Topor
We starten bij de Tongersestraat. Een plek waar je als toerist wellicht niet direct terecht komt. Op de splitsing vind je een gezellig terrasje van de omliggende horecazaken. Hier prijkt een trotse muurschildering op het pand. Een écht kunstwerk naar ontwerp van de in 1997 overleden Franse kunstenaar Ronald Topor. In 1988 werd deze mural onthuld door burgemeester Philip Houben ter nagedachtenis van 40 jaar mensenrechten. De muurschildering blijft mensen oproepen om schendingen van mensenrechten - waar dan ook ter wereld - aan de kaak te stellen. De plek van dit kunstwerk heet de Kakeberg, maar staat beter bekend als de splitsing van de Tongersestraat richting het bruisende stadscentrum. Op de zaterdag van de onthulling was het precies 40 jaar geleden dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aanvaardde. Een mooi moment om bij stil te staan als je hier langs wandelt tijdens je bezoek aan Maastricht. Het kunstwerk is nageschilderd door drie Limburgse kunstenaars; John Prop, Anne-Hilde Bruining en Arjan van Dam. Ronald Topor maakte het oorspronkelijke werk voor Amnesty International.
2. Kruisherenhotel
Als je via de Tongersestraat richting de stad loopt kun je links omhoog naar de Abtstraat. Als je dan de Calvariestraat oversteekt word je verrast met het mooiste klooster van Maastricht. Het Kruisherenhotel. Een 5-sterren hotel in een Gotisch kloostercomplex. Het Kruisherenklooster is al twee eeuwen niet meer in gebruik als klooster. In de vorige eeuw deden kerk- en kloostergebouwen onder andere dienst als Rijkslandbouwproefstation en als opslag- en repetitieruimte van Opera Zuid. Wanneer je door de imposante ingang binnentreedt ontdek je de waanzinnige architectuur waarmee dit bijzondere hotel tot stand is gekomen. Het hotel is onderdeel van de Oostwegel Collection, net zoals bijvoorbeeld Château Neercanne. Omdat dit een monument betreft, mag er niets aan de muren bevestigd worden. Dit levert fantastisch omdenkwerk door de architecten op. Tip: bezoek het toilet eens...
3. Hoge Fronten
Loop even door naar de Brusselsestraat en ga richting het Emmaplein. Sla bij de Zakstraat rechtsaf en verwen jezelf met iets lekkers van een van de beste bakkers in Maastricht: Bakkerij Mathieu Hermans. Loop iets verder naar het einde van de straat en steek de Statensingel over, loop helemaal 'naar beneden' richting het Sphinxkwartier. Ga via de ingang van het Rizzjement naar de Hoge Fronten. Je ziet hier zowel bovengrondse als ondergrondse verdedigingswerken. Nadat in de late middeleeuwen duidelijk was geworden dat door verbeterd geschut de stadsmuren niet langer voldeden als verdedigingswerk, werden ook in Maastricht buiten de stadsmuur nieuwe buitenwerken aangelegd. Vanouds bestaat de gordel van vestingwerken in het westelijk stadsdeel uit een hoger gelegen deel met droge grachten - de Hoge Fronten - en een laag gelegen deel met natte grachten - de Lage Fronten. Hier bevindt zich de ingang van de Kazematten. Tussen 1575 en 1825 is aan de Westkant van Maastricht een netwerk van gangen of mijngalerijen ontstaan. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen en onschadelijk te maken. Als mollen onder de grond hebben mensen in de 18e eeuw een 14 kilometer lang verdedigingsstelsel uitgegraven onder de westkant van de stad. De soldaten in deze gangen 'luisterden' of de vijand probeerde de verdedigingswerken te ondermijnen en gingen dan ondergronds in de tegenaanval. Flinke geschiedenis waar je nu enkel nog de mooie dingen van terug ziet. Een wandeling door de Hoge Fronten is een geweldig idee!
4. Sphinxpassage
Een klein beetje verborgen, want toch al best ontdekt. Maar door de ligging nemen we hem toch mee in dit bijzondere rijtje. Volg de Maagdendries tot de Boschstraat. Sla linksaf voor de gebouwen van de Sphinx. Ken je het bijzondere Sphinxkwartier al? Een industriële en hippe nieuwe wijk van het centrum. In de 19e eeuw ontwikkelde zich het noordelijk deel van de wijk (het huidige Sphinxterrein) tot wat wellicht de bakermat van de de industriële revolutie in Nederland genoemd kan worden. Daar bouwde Petrus Regout vanaf 1820 in snel tempo een groot industrieel complex op, met onder andere een glas- en kristalfabriek, een aardewerkfabriek, een meniefabriek, een potasfabriek, een spijkerfabriek en een geweerfabriek. In 1862 lagen in deze regio maar liefst zeventig fabrieksgebouwen en toeleveringsbedrijven en in 1899 werkte er al 3000 mensen. Nu vind je er onder andere Lumière Cinema, het Bassin (de Maastrichtse haven), Pathé Cinema, Loods 5 en The Student Hotel. Wandel door de Sphinxpassage, een 120 meter lange overdekte tegelpassage tussen het Eiffelgebouw en Pathé. Bijna 30.000 tegels brengen het Maastrichtse Sphinxverleden in woord, beeld en objecten tot leven.
5. Landbouwbelang
Loop weer terug richting de jachthaven van Maastricht: Het Bassin. Aan je linkerkant zie je Lumière Cinema. Als je iets verder doorloopt zich je pas aan de Maas nog het pand van het Landbouwbelang. Het pand is een oud graanpakhuis en -overslag. Vroeger was het een agrarische coöperatie, later werd het pand eigendom van de papiermultinational Sappi, die het een aantal jaren geleden heeft verkocht aan de gemeente Maastricht. Sinds april 2002 is het gekraakt. De krakers organiseren er culturele activiteiten, variërend van een open podium tot grote feesten. Ook zijn er kunstateliers, filmavonden, een vegetarisch/veganistische volkskeuken en een weggeefwinkel. De tuin ziet er erg bijzonder uit en aan de zijkant vind je een van de weinige plekken in Maastricht met uitgebreide Graffiti. Als je vanuit Wyck deze richting uit kijkt, ontdek je een bijzonder uitzicht. Neem plaats op een bankje bij De Griend en geniet van de langsvarende bootjes en het memorabele uitzicht.