De Spaanse invloeden in Maastricht
"Vier maanden per jaar verblijf ik tijdens de winter in onze bungalow in Gran Canaria, ik vind dat een heerlijke tijd. Maar is de tijd om en zit ik in het vliegtuig richting thuis (Maastricht), dan verheug ik me op de hernieuwde kennismaking met Maastricht." Jola is Official Maastricht Guide bij Explore Maastricht en neemt je in dit blog mee tijdens een virtuele tour door de Spaanse sferen van Maastricht. Haar gouden tip wanneer je graag verder dan de stad wil kijken? "Neem de fiets en ga rondom het centrum fietsen. De omgeving is groen en heuvelachtig, je kunt er de grotten (cuevas) bezoeken en als het zonnig genoeg is, fiets je zó België in voor een écht buitenlands gevoel."
Maastricht is ontzettend veel Spaanse invloeden rijk, dat zou je misschien op het eerste gezicht niet zeggen. Onze Official Maastricht Guide Jola verblijft een aantal maanden per jaar in Spanje en ziet ongelooflijk veel overeenkomsten met 'haar' Maastricht. Die overeenkomsten kun je al ontdekken als je per trein Maastricht binnenrijdt. Het oude station dat in 1914 voor het eerst haar 'deuren' opende brengt je via de centrale hal naar de 'Ramblas van Wijck' richting de stad. De panden aan beide zijden zijn het bekijken waard, maar dan moet je wel omhoog kijken voorbij de winkelruiten! Deze bekende stijl genaamd 'Jugendstil' zie je onder andere terug in Triana, een oude wijk van Las Palmas. In dit blog nemen we je op een Spaanse manier mee door Maastricht!
Spaanse kunst in Céramique
Voordat je daadwerkelijk de brug overwandelt, moet je nog even links afslaan. Via het Cörversplein schittert de Maas aan je rechterzijde. Wandel langs 'Hotel Maastricht' en ontdek een architectonisch stukje Maastricht: Céramique. Als je het centrale Plein 1992 overloopt zie je veel gebouwen die na de afbraak van de oude Société Céramique, de aardewerkfabiek van Maastricht, zijn gerealiseerd. Onder andere het welkbekende architectenbureau Cruz & Ortiz uit Sevilla werkte hier aan mee. Als je langs het Bonnefanten loopt zie je op de rotonde een bijzonder monument met 27 sterren die de 27 landen van de EU symboliseren, gemaakt door een Spaanse kunstenares die het in 1991 tijdens de Eurotop opende.
De beste Spaanse hotspots - even tussendoor: hier kun je op z'n Spaans genieten!
Tijdens deze leerzame geschiedenisles over de Spaanse invloeden van Maastricht heb je wellicht trek gekregen. Dat begrijpen we! Daarom alvast wat inspiratie... Dankzij de komst van internationale studenten en expats is de cultuur van Maastricht nogal verrijkt. Vooral op culinair gebied genieten we hier nog iedere dag van. Tapaszaken, restaurants met Spaanse gerechten, Spaanse Tuna’s en nog meer. Onze markten zijn te vergelijken met de Spaanse mercado en onze wafels met de spaanse galetas. Bij deze Spaanse zaken kun je in Maastricht genieten van de lekkerste Spaanse streekgerechten. Van de welbekende tapas tot bijzondere Spaanse restaurants. Waar ga jij genieten?
Spaanse Culi Spots in Maastricht
- Café Madrid – Restaurant & tapasbar
- La Bodega – Cerveceria & tapasbar
- La Barraca – Traditionele tapas, soms in een modern jasje
- Taverna la Vaca – Volkskeuken & traditioneel Spaans restaurant
- A La Paco – Spaanse traiteur voor de lekkerste Spaanse lekkernijen.
Foto's: La Bodega | Ontwerpstudio Maastricht
Servaas & Parma
Neem afscheid van dit modernere stukje Maastricht en word onderdeel van de oude geschiedenis van Maastricht. Als je op de brug naar rechts kijkt, zie je de oudste brug van Nederland. De Sint Servaasbrug is in de 13e eeuw gebouwd. In de tijd dat de brug nog geen officiële naam had, zijn hier bloedige gevechten gehouden onder andere in 1576 en 1579 tijdens de Spaanse belegeringen. In 1576 werden de vrouwen uit Wijck gebruikt als levend schild zodat de Maastrichtse opstandelingen niet konden schieten terwijl de regeringssoldaten de brug overstaken. Nogal een bruut stukje geschiedenis... Iets dat je je waarschijnlijk niet meer kunt voorstellen als je door romantisch Maastricht wandelt.
Bewonder op rustig tempo de stad en wandel naar het Vrijthof. In de Schatkamer van de Servaasbasiliek is nog altijd het tweede borstbeeld te zien van Servaas. Wat is er met het eerste borstbeeld gebeurd, horen we je denken. Het eerste borstbeeld is door de Spanjaarden verwoest en vervolgens heeft Parma de middelen geschonken om een tweede borstbeeld op te richten. Op de rug staat het wapen van Parma afgebeeld. Weer zo'n parel met Spaanse wortels.
Si señor: het Vrijthof
Aan het Vrijthof vind je ook het Spaans Gouvernement. Daar kun je nu de mooiste fotografie bewonderen, want hier vind je tegenwoordig het Fotomuseum aan het Vrijthof! In het voormalige Spaans Gouvernement zou de Hertog van Parma de vogelvrijverklaring van Willem van Oranje hebben ondertekend. Tussen 1519 en 1550 verbleven Karel (5de) en Filips II (zijn zoon) diverse malen in het Spaans Gouvernement. Op het Vrijthof heeft de Blijde Inkomst van de nieuwe landsheer plaatsgevonden van Karel V, de later Koning van Spanje, en later van zijn zoon Filips II.
Het is de moeite waard om een kijkje te nemen in het gebouw dat aan het begin van deze eeuw is veranderd van een 18e eeuws museum naar een zeer modern gebouw maar met behoud van historische elementen. Zo is na binnentreden aan de voorzijde (dus richting van het Vrijthof), in de mergelstenen triomfboog nog steeds het hoofd te zien Karel V links, zijn vrouw rechts en in het midden het niet meer te herleiden hoofd van Filips II.
Last but not least: la musica!
Live muziek: Als je in een Spaanse stad loopt kom je op straat veel live muziek tegen. Het bepaalt echt de sfeer en is zó kenmerkend. In Maastricht is er normaal gesproken in de zomer ook live muziek op straat en in de cafés te vinden. Helaas zit dit er vanwege de coronamaatregelen deze zomer niet in. Tip: hou de uitagenda in de gaten voor andere leuke evenementen!
Geschreven door Maastricht Marketing & Jola Dufornee