MADE Maastricht: creatieve makers krijgen podium
Er schijnt een trotse spotlight op Maastrichtse makers, in de vorm van een geweldig initiatief. Maastricht is namelijk een echte 'maakstad' met makers in allerlei vormen, maten en kleuren. MADE Maastricht geeft creatieve makers een bijzonder podium...
MADE Maastricht - een bijzonder initiatief in een bijzondere tijd
MADE Maastricht is een spannende mix die verschillende disciplines combineert waardoor er een interessante mengeling ontstaat tussen jong talent en ervaren ambacht. Maastricht is enorm trots op dit geweldige groepje creatieve makers. We hebben een paar van die makers geïnterviewd en dat leverde een leuk verhaal op. Lees je mee?
Maker 1 - Rob van Acker: ijzerWERK
We spreken met Rob die vertelt dat hij in de eerste plaats vormgever is. Een vormgever die kan lassen en die zijn ontwerpen het liefst zelf uitvoert. "Met mijn hoofd én handen werken is voor mij een gouden combinatie". Dat zien we meteen als we naar Rob zijn werk kijken. Hij werkt op het Tapijnterrein, een inspirerende locaties waar meer makers zich verzamelen. Soms zijn zijn ontwerpen functioneel, soms decoratief. De ene keer bestelt een particuliere opdrachtgever, maar ook overheidsinstanties zijn geïnteresseerd in Rob zijn werk. Wat zo fijn is, is dat hij alles zelf uitvoert. Daarom kan hij gepersonaliseerd aan het werk, waardoor de klant een uniek item ontvangt. Door de locatie wordt hij vaak geholpen én geïnspireerd door andere makers in Het Werkgebouw. De lijntjes zijn kort en daar houden ze van!
Zijn werk is te zien in de Toonzaal van Het Werkgebouw, daar is ook van alles te koop. Elke zaterdag en zondag kun je hier van 12 tot 17 uur heen. Wil je liever digitaal kennis maken met Rob zijn werk? Bekijk dan zijn website!
Maker 2 - Annemiek Mommers: fotojournalist
De producten die Annemiek maakt komen voort uit de behoefte om verhalen te verbeelden. Ze komt op de meest uiteenlopende plaatsen en vat alle indrukken samen in één beeld. Dat Annemiek een gedreven en ambitieuze ondernemer is, dat merken we meteen. Niet gek dat al dat mooie werk sinds dit jaar verzameld is in een boek: 'de Geheimen van de Piepert'. Een fotoboek vol verhalen waarin de lezer meegenomen wordt met de wandelingen die zij in haar jeugd met haar vader maakte. Wanneer we haar vragen over haar connectie met Maastricht antwoordt ze "de belangrijkste verbinding is de inspiratie, door mijn familie die er woont, de avonden dat ik er schilder, de films die ik er bekijk en de musea die ik bezoek". De geschiedenis die ze er voelt beschrijft ze ook, dat vinden wij heel mooi. Haar werk bekijk je via Instagram @annemiek_mommers
Maker 3 & 4 - Tom van Rooij & Philippe Wijnen
Beiden zijn van de Kunstacademie in Maastricht afgestudeerd met de ambitie om hun eigen atelier te runnen waarin ze hun producten creëren. Na een paar jaar 'solo' aan de gang te zijn geweest, kwamen ze er achter dat een samenwerking wellicht een goed idee zou zijn. De rest is geschiedenis. Hun droom is uitgekomen, want ze bouwen samen unieke stukken voor in je interieur. Zowel grote projecten als kleinere opdrachten worden in hun atelier gerealiseerd. Onlangs hebben ze een wijnbar genoveerd in Maastricht en op dit moment zijn ze bezig met bijzondere meubels voor een pop-up restaurant en een spa! Benieuwd naar hun werk? In Belvédère is hun atelier waar het gehele productieproces plaats vindt. Online kun je hier meer van zien, zoals via @studio.sedated op Instagram.
Maker 5 - Lotte Hendriks: product & material design
Lotte werkt voornamelijk met keramiek en vindt het mooi om sociale en maatschappelijke verhalen te uiten in haar keramiek. Dat klinkt veelbelovend, maar als je haar werk ziet valt meteen op hoe bijzonder het is. Probleemkwesties relativeert ze met humor en met het gebruik van illustraties. Daar houden we wel van. "Ik houd er van om mensen samen te brengen. Ze maakte iets bijzonders, namelijk "een servies met een verhaal..." als afstudeerwerk. Ben je benieuwd naar Lotte en haar producten, volg haar dan hier op Instagram @studiolottehendriks.
Maker 6 - Chris Lemmens: Kloroform
Chris maakt grafisch werk zoals logo's, huisstijlen en affiches... Maar daarnaast maakt hij ook veel 'vrij werk'. Van collage's tot foto's of tekeningen. Hij experimenteert er graag op los op dit creatieve gebied. Er zit zelden een echte verhaal achter zijn producten, zo vertelt hij. Het product zélf is het verhaal. "Voor mijzelf is het proces het verhaal, maar dat krijgt de klant of het publiek natuurlijk nooit te zien. Ik begin altijd meteen, vaak zonder een schets of iets dergelijks. Soms is het een vaag idee, maar juist op die manier komen bij mij de mooiste en meest onverwachte dingen tot stand." Ook Chris werkt in Het Werkgebouw, hij vindt het fijn dat het zo'n creatieve broedplaats is. Ben je benieuwd naar zijn werk? Check zijn Instagram @chris.kloroform hier.