Ga naar inhoud

André Rieu en de magie van het Vrijthof

Hij reist met zijn Johann Strauss Orkest de hele wereld over. Van Rio de Janeiro tot Sydney, Kaapstad tot Tokio en kriskras door heel Europa. Toch is er maar één podium waar André Rieu het állerliefst staat, zonder twijfel: op het Vrijthof, ‘het mooiste plein van de wereld’, in zijn geboortestad.

André Rieu Vrijthofconcerten

Het Vrijthof biedt een romantisch decor waar de muziek en de sfeer van Rieu en zijn orkest echt tot leven komen. Omringd door ontelbare herkenbare historische gebouwen, al zijn er ook een aantal verborgen parels te ontdekken op, of in de buurt van het Vrijthof.

Heilige Karel de Grote

De Sint Servaasbasiliek geldt als een van de bekendste bezienswaardigheden van Maastricht en onmiskenbaar onderdeel van het decor van Rieu’s Vrijthofconcerten. Minder bekend is het Keizer Karelplein, vanaf het Vrijthof gezien aan de achterzijde van de basiliek. Dit intieme pleintje is genoemd naar Karel de Grote. De Germaanse keizer wordt rechtsachter in de Sint Servaasbasiliek herdacht met een standbeeld. Wie de sokkel van dit standbeeld bestudeert zal opmerken dat daar ooit S. Carlo Magno stond, maar dat geprobeerd is de S – voor Sanctus – te verwijderen. Karel de Grote werd immers in 1165 tot heilige verklaard, echter bleek later dat dat gedaan was door een tegenpaus waardoor die heiligverklaring later weer werd teruggetrokken.

Keizer Karelplein Maastricht

Zusters onder de bogen

Wie vanaf het Keizer Karelplein achter de Sint Servaasbasiliek langs, door het Sint Servaasklooster (straatnaam in dit geval), richting het Vagevuur beweegt, begeeft zich in een oase van rust in het hartje van bruisend Maastricht. Een intiem, middeleeuws straatje met twaalf kanunnikenhuizen en religieuze monumenten. In dit straatje, op huisnummer 14, werd in 1837 de rooms-katholieke zustercongregatie Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus, ook wel Zusters onder de Bogen, gesticht. Met die naam wordt gerefereerd aan de bogen die de straat typeren, en onderdeel zijn van oude kloostergebouwen en stadsmuren. Niet gek: op dit stukje Maastricht kom je zonder twijfel tot bezinning.

Sint Servaasklooster

Zusters onder de bogen

De boog in het Spaans Gouvernement

Fotomuseum aan het Vrijthof

Terug op het Vrijthof vinden we het typerende rode Fotomuseum aan het Vrijthof, jaarlijks aan het zicht van Rieu-bezoekers onttrokken door het gigantische podium, maar toch zeker een bezoek waard. Ook als je niet van fotografie houdt; dit gebouw staat bekend als het Spaanse Gouvernement en biedt een schatkist van historie. Zo vind je achter de brasserie op de begane grond van het museum bijvoorbeeld een iconische boog uit 1540. Het ontwerp van deze boog symboliseert de rijke geschiedenis en culturele invloeden van de Spaanse overheersing van Maastricht.

Amorsplein

Veel minder bekend dan het Vrijthof, de Markt of het Onze Lieve Vrouweplein: het Amorsplein. Vernoemd naar de Sint Amorskapel, die in de middeleeuwen werd gebouwd op het graf van de heilige Amor van Aquitanië. Het graf van Amor van Aquitanië werd jaren later verplaatst, de kapel in de 17e eeuw afgebroken. Toch bleef de naam bestaan. En hoewel Amor van Aquitanië, stichter van de adbij van Munsterbilzen, historisch gezien niets te maken heeft met de liefde, is het Amorsplein toch een van de meer romantische pleintjes van Maastricht.

Amorsplein Maastricht

Standsbeeld Amorsplein