Ga naar inhoud

10x kunstschatten ontdekken in Maastricht

Kunst op straat, kunst in musea, kunst onder de grond, kunst in de vorm van een expositie of tentoonstelling. Kunst leeft in deze Limburgse hoofdstad. Dat maakt Maastricht dan ook de perfecte combinatie van een gezellige stedentrip en de nodige portie cultuur. Volgens Hidde van Seggelen – voorzitter TEFAF – mogen 5 onderstaande kunstschatten niet ontbreken tijdens een tour door de stad. Aangevuld met onze eigen favorieten. Of je nu een fanatiek kunstliefhebber bent of gewoon graag erop uit gaat om de stad te ontdekken.

Tip 1: Bonnefantenmuseum

Het staat bekend als hét kunstmuseum van Limburg. Niet heel gek dat Hidde hem ook op zijn lijstje met kunstschatten heeft staan. Vaste collecties en wisselende tentoonstellingen van niet-mainstream kunst en kunstenaars, dat vind je bij het Bonnefantenmuseum. Zo ook de Collectie Neutelings, een verzameling van middeleeuwse religieuze kunstvoorwerpen, die permanent in het museum te zien is. Bezoekje waard!

Tip 2: Bureau Europa

Iedere maand is er een interessante line-up vol tentoonstellingen, lezingen, workshops en presentaties. Met haar eigenzinnige exposities over diverse onderwerpen die te maken hebben met architectuur, vormgeving en stedelijkheid weet het museum, onder leiding van Floor van Spaendonck, haar bezoekers iedere keer opnieuw te verrassen. Kunst, architectuur en design komen samen bij Bureau Europa. Een must voor elke designliefhebber!

Tip 3: De hoofdwacht

Het Vrijthof is eigenlijk één groot kunstwalhalla. Dit plein ademt geschiedenis. Op verschillende plekken spot je hier dan ook kunstschatten. Waaronder het gebouw de ‘Hoofdwacht’, dat in 1736 werd gebouwd en een belangrijk militair gebouw was. In dit gebouw huisden de belangrijkste mensen van de stadswacht en het leger, die de sleutels van onder andere de stadspoorten moesten bewaken. De voormalige Hoofdwacht wordt nu gebruikt als tentoonstellingsruimte. Check voorafgaand wat er te zien is!

Tip 4: Schatkamer van de Sint Servaasbasiliek

Een bezoekje aan de schatkamer van de St. Servaasbasiliek mag volgens Hidde niet ontbreken tijdens je kunstroute door Maastricht. De schatkamer is misschien wel een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het is dé plek waar Maastricht haar grootste schatten koestert. Het schrijn (ook Noodkist genaamd) van Sint Servaas, de eerste bisschop van Nederland, is de meest kostbare. Maar ook de pelgrimsstaf, het borstbeeld, het borstkruis, de kelk met draagaltaar en de vele relieken en reliekhouders kun je hier met eigen ogen bekijken. Wist je dat… De St. Servaasbasiliek de oudste nog bestaande kerk van Nederland is? Daarmee is de basiliek een van de UNESCO highlights. Cultuur snuiven tot de max.

Tip 5: Ondergronds museum in de Grotten Zonneberg

Diep verborgen in het grottenstelsel van de Zonneberg vind je een ondergronds museum. Het is een van de hidden gems in Maastricht. Tijdens de lange ondergrondse wandeling kom je allerlei muurtekeningen en beeldhouwwerken tegen. Rond 1900 werden kunstenaars uitgenodigd om houtskooltekeningen en beeldhouwwerken te maken in de wanden van de grot. Eén van die tekeningen is de beroemde Nachtwacht, op ware grootte. Deze werd onlangs volledig gerestaureerd. Het leuke is dat je samen met een lokale gids deze ondergrondse schat(ten) kunt ontdekken. Boek een rondleiding via Maastricht Underground.

Op zoek naar nog meer kunstschatten? Wij hebben nog een aantal kunstige tips voor je. Zo weet je zeker dat je niets mist.

Tip 6: Maastricht Streetart

Wie in Maastricht woont, heeft ze vast al vaker gezien: de muurschilderingen van Roland Topor en Collin van der Sluijs. Die van Roland vind je in de Tongeresestraat, waar een groot mannenhoofd waarvan de mond met een hamer wordt weggeslagen staat afgebeeld. Dat staat voor hoe de mens ‘monddood’ wordt gemaakt. Een soort blijvende oproep om schendingen van mensenrechten aan de kaak te stellen. Ook de mural van Collin, op de hoek van de Boschstraat en de Fransensingel, valt niet te missen. Deze schildering van een vogel markeert de overgang van het culturele deel van het Sphinxkwartier naar de natuur in het Frontenpark. Spot ze zelf!

 


Tip 7: Sphinxpassage


In deze 120 meter lange overdekte gang brengen zo’n 30.000 kleurrijke tegeltjes de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie – de Sphinx – tot leven. Gratis toegankelijk!

Tip 8: Plafonds Stadhuis

Van prachtige wandtapijten en bijzonder stucwerk tot unieke plafondschilderingen. Je vindt het allemaal in ons eigen Stadshuis. Met name de plafondschilderingen wil je gezien hebben, want iedere keer ontdek je wel weer iets nieuws als je ernaar kijkt. Bekijk de werken met eigen ogen en wandel virtueel door het Stadshuis.

Tip 9: Museumkelder Derlon

In de kelder van Derlon Hotel vind je een ware Romeinse hotspot. Tijdens verbouwingswerkzaamheden werden in de kelder van dit hotel namelijk overblijfselen van een Romeins Heiligdom gevonden. Sindsdien is de kelder ingericht als museum. De museumkelder is vrij toegankelijk en een absolute aanrader. 

Tip 10: Architectuur van Eyck academie

Zowel vanbinnen als van buiten is de Jan van Eyck academie een bijzondere plek. Wat een architectuur en details. Het gebouw – ontworpen door architect Frits Peutz - van beton, staal en glas heeft witgepleisterde gevels en is daarmee een echte eyecatcher in het historische Jekerkwartier. Met veel licht en open ruimtes is het een open ontmoetingsplek voor artistieke kruisbestuiving. Kunstenaars, medewerkers, bezoekers, je vindt ze er allemaal. Schuif aan in het hart van de academie: het café-restaurant, waar dagelijks lunch wordt geserveerd. 

Hidde van Seggelen woont in New York en is een Nederlandse kunsthandelaar. Sinds 2020 is hij actief als voorzitter van de wereldberoemde kunstbeurs TEFAF.